Výstava obrazů Nicholase Egona a Alexandra Onishenka

Pondělí 17/07/2023 v 10:00 - čtvrtek 17/08/2023 v 17:00

Zámek Blatná

50 Kč / 30 Kč

Poznejte příběh dvou nevšedních malířů. Na zámku Blatná je k vidění část tvorby malíře Nicholase Egona v rámci výstavy  „Návrat květin" a také tvorba Alexandra Onishenka. 

Zavítejte na jedinečnou výstavu, která představuje dílo Alexandra Onishenka a Nicholase Egona, jejichž cesta na Zámek Blatná překročila hranice, kontinenty, ale i čas a prostor, aby vám od 17. července do 17. srpna poskytla nevšední umělecký zážitek.

Nicholas Egon: Příběh výtvarného umu a houževnatosti

Přidejte se k nám na cestě časem a poznejte netradiční životní cestu Nicholase Egona, jenž se narodil roku 1921 v československém Brně. Inspirativní obrazy, které jsou zde vytaveny, svědčí o jeho lásce k Řecku, kde strávil poslední roky svého života. V kombinaci akvarelů a pastelových kříd Egon navždy uchoval něžnost a krásu řeckých květin a stromů.

Jakožto syn privilegované rodiny Kornela Vranova a Olgy Apponyi, mladý Egon opustil své zázemí a vydal se na cestu po Evropě, při níž vyzkoušel řadu méně či více podivných zaměstnání. Toto putování ho zavedlo až do Anglie, kde se věnoval designu plakátů pro kina a kde objevil svou vášeň pro malbu. Za války byl českou armádou pověřen válečným umělcem a později tuto funkci vykonával pod křídly britské armády. Po letech dokumentace války a malování portrétů britské a saúdské královské rodiny obrátil svou pozornost k přírodě. Zprostředkoval nám tak krásu řecké fauny, kterou dnes můžete obdivovat zde na Zámku Blatná.

Alexandr Onishenko: Zachycující kouzlo Prahy

Ponořte se do okouzlujícího světa Alexandra Onishenka, malíře, který je známý pro svoji jedinečnou techniku spočívající v nanášení olejových barev na černé plátno. Z jeho obrazů jednoznačně promlouvá jeho láska k pražské architektuře a dennímu ruchu odehrávajího se v ulicích města. Tyto ikonické výjevy zachycuje v každém tahu štětce pomocí vybrané směsi barev a emocí.

Původem z Ukrajiny, Onishenko do České republiky nepřišel s ničím jiným, než se svým talentem a několika tubami barvy. Jeho výjimečná práce brzy upoutala pozornost jak výtvarných nadšenců, tak kritiků. Následovaly výstavy nejen v České republice, ale také Německu, Francii, Španělsku, Velké Británii a nyní na Zámku Blatná.

Vstupte do světa Alexandra Onishenka a Nicholase Egona, dvou výjimečných malířů, kteří překonali oceán, aby pro vás vytvořili příjemný umělecký zážitek.

Ať už vás láká půvab pražské každodennosti anebo řecké flóry, díla těchto umělců ve vás zanechají nezapomenutelnou stopu. Nenechte si ujít tuto výjimečnou příležitost a nahlédněte skrze tuto výstavu do jejich životní práce.








Zpět k akcím